Το πλοίο των νεκρών, B. Traven

«Μόνο οι πλούσιοι γνωρίζουν την αξία του χρήματος, πράγμα που είναι αδύνατο, όταν το χρήμα σου φεύγει από τα χέρια. Ωστόσο πολλοί λένε πως μόνο εκείνος που δεν έχει τίποτα, ξέρει τι μπορεί να αξίζει μια πεντάρα. Από αυτή τη διάσταση γνωμών γενιούνται οι ταξικές διαφορές»

«Στην εποχή μας, εποχή της ιδανικής δημοκρατίας, αιρετικοί είναι οι τύποι σαν και μένα, δηλαδή όσοι δεν έχουν διαβατήρια. Κάθε εποχή έχει την Ιερά Εξέταση της. Το διαβατήριο, η βίζα, η άδεια μεταναστεύσεως είναι σήμερα τα δόγματα, επι των οποίων στηρίζεται το αλάθητο του Πάπα, τα δόγματα στα οποία πρέπει να πιστέψει κανείς για να μην χρειάζεται να αντιμετωπίσει τα πολυποίκιλα βασανιστήρια.»

«Οι άνθρωποι του φυράματος μου πρέπει πάντα να περιμένουν, όπου και αν πηγαίνουν. Γιατί όποιος δεν έχει χρήματα δινει την εντύπωση πως έχει τουλάχιστον άπειρο χρόνο.»

«-Εγκληματίες είναι;

-Όχι, κομμουνιστές

-Και γι’ αυτό τους βασανίζουν και τους σκοτώνουν;

-Ναι, θέλουν να φέρουν τα πάνω κάτω. Τίποτα δεν τους αρέσει. Ζητούν να μας κάνουν όλους σκλάβους έτσι που να μην μπορούμε να κάνουμε ότι θέλουμε. Το κράτος και μόνο αυτό πρέπει να έχει τα πάντα και όλοι μας πρέπει να δουλεύουμε για το κράτος. Εμείς όμως δεν το θέλουμε. Θέλουμε να δουλεύουμε, όταν θέλουμε, όπως θέλουμε, όπου θέλουμε και σε ότι θέλουμε. Και όταν δεν θέλουμε, και θέλουμε να πεθάνουμε από την πείνα, δεν θέλουμε κανένα ν’ ανακατεύεται. Οι κομμουνιστές όμως θέλουν να μπερδεύονται συνέχεια στα πόδια μας. Καλά τους κάνουν και τους σκοτώνουν»

«Βρίσκεις τον εργοδότη και σ’ αντιμετωπίζει σαν ενοχλητικό ζητιάνο. «Δεν έχω τώρα καιρό, περάστε αργότερα». Αν όμως πει κάποια στιγμή ο εργαζόμενος «Δεν έχω τώρα καιρό ή διάθεση να δουλέψω για σας», τότε έχουμε επανάσταση, ανεργία, κλονίζονται τα θεμέλια της ευημερίας, έρχεται η αστυνομία ή και ολόκληρα συντάγματα στρατού και προτείνουν τα αυτόματα.»

Advertisements

  1. Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: