Δημοψήφισμα Θεσ/νίκης: Συντριπτικό ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση του νερού!

Νίκος Αναστασιάδης
Θεσσαλονίκη
Στην Θεσσαλονίκη στις 18 Μάη, εκτός από τον πρώτο γύρο των τοπικών εκλογών, μια άλλη εκλογική διαδικασία έδωσε το στίγμα της. Στο «άτυπο» δημοψήφισμα για το θέμα της ιδιωτικοποίησης ή όχι της εταιρίας ύδρευσης (ΕΥΑΘ) ψήφισαν 218.002 άτομα. Το αποτέλεσμα; 98,04% ψήφισαν ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση του νερού!

Παρόλο που το αποτέλεσμα δεν είναι δεσμευτικό για την κυβέρνηση, αναμφίβολα αποτελεί ένα ισχυρό μήνυμα προς την κυβέρνηση ότι οι πολίτες της Θεσσαλονίκης είναι αντίθετοι με οποιαδήποτε προσπάθεια να περάσει σε χέρια ιδιωτών η ύδρευση. (Για το τι σημαίνει ιδιωτικοποίηση της ύδρευσης δείτε: http://www.xekinima.org/arthra/view/article/idiotikopoiisi-tis-ydreysis-stin-ellada-kai-ton-kosmo/)

nero2(φώτο του Στάυρου Αθανασάκη)

Το δημοψήφισμα διενεργήθηκε σε Δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος που καλύπτει η ΕΥΑΘ, με την υλικοτεχνική στήριξη των δημοτικών διοικήσεων. Τον κρίσιμο ρόλο όμως των έπαιξαν οι περίπου 1.000 εθελοντές που ανέλαβαν πάνω τους την ευθύνη για μια τέτοια διοργάνωση.
Η κίνηση της κυβέρνησης μια(!) μέρα πριν να προσπαθήσει να βγάλει παράνομο το δημοψήφισμα γύρισε μπούμεραγκ, μια και βρέθηκε γρήγορα τρόπος να ξεπεραστεί το νομικό εμπόδιο. Ο κόσμος όμως πείσμωσε και πήγε με μεγαλύτερο κέφι να ψηφίσει, ενώ με το ντόρο που έγινε ενημερώθηκαν και αυτοί που δεν το είχαν μάθει!
Το κλίμα στα τραπεζάκια του δημοψηφίσματος έξω από τα εκλογικά κέντρα ήταν σχεδόν πανηγυρικό, με ανθρώπους να περιμένουν υπομονετικά στο ήλιο σε μεγάλες ουρές για να ψηφίσουν, ενώ μπορούσες να δεις από ηλικιωμένους ψηφοφόρους μέχρι και νέους που δεν πήγαν να ψηφίσουν στις εκλογές αλλά κατέβηκαν για το δημοψήφισμα!
Μετά από αυτή την σημαντική επιτυχία βέβαια δεν μπορεί να υπάρξει κανένας εφυσηχασμός. Πρέπει να ξέρουμε ότι η κυβέρνηση θα ανασυνταχτεί και θα ψάξει να βρει ευκαιρία να προχωρήσει όταν κρίνει ότι υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες [1]. Εξάλλου το δημοψήφισμα τυπικά δεν την δεσμεύει πουθενά. Και όταν συμβεί αυτό χρειάζεται το κίνημα να είναι αποφασισμένο και οργανωμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να περάσει ο αγώνας από τις κάλπες στους δρόμους, κάτι που δεν μπορεί να θεωρηθεί ούτε εύκολο ούτε δεδομένο. Επίσης χρειάζεται να γνωρίζουμε ότι η «συμμαχία» που υπάρχει με τους Δημάρχους δεν πατάει σε γερές βάσεις και είναι αναπόφευκτο κάποια στιγμή να σπάσει. Δήμαρχοι που στηρίζουν το Μνημόνιο, που είναι υπέρ τις καύσης των απορριμάτων, που έχουν βρεθεί ενάντια σε κινήματα όπως του ΣΜΑ Ευκαρπίας, δεν μπορούν να θεωρηθούν πραγματικοί σύμμαχοι, έστω και αν για δικούς τους λόγους αυτή τη στιγμή εμφανίζονται να στηρίζουν το κίνημα για το νερό.
Στη Θεσσαλονίκη στάλθηκε ένα μαζικό μήνυμα λοιπόν: Είμαστε ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού! Επειδή όμως ξέρουμε ότι κυβέρνηση και εταιρίες έχουν άλλα συμφέροντα από όλους εμάς, χρειάζεται να οργανώσουμε ένα μαζικό κίνημα που θα βάλει ταφόπλακα μια και καλή στα σχέδια τους!
__________________
[1] http://www.xekinima.org/arthra/view/article/soste-to-nero-kinitopoiiseis-kai-dimopsifisma-gia-ti/

, ,

  1. Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: